Diş Eti Kanamaları Neden Olur?

Diş eti kanaması genel olarak diş eti hastalıklarının ilk belirtisi olarak ortaya çıkar. Genellikle önemsenmeyen diş eti kanamaları özellikle diş fırçalarken fark edilebilir. Ağız ve diş sağlığı, genel sağlığınızdan ayrı olarak düşünülmemelidir. Nitekim diş ve diş etinde yaşanan rahatsızlıklar, vücuttaki diğer organları da etkiler. Buna karşın diş eti kanamalarına gereken önem genellikle gösterilmemektedir.

Yapılan araştırmalara göre ağız ve diş hastalığı tedavi edilmeyen ve oral enfeksiyonu bulunan kişilerde kalp krizi riski de artmaktadır. Pek çok kişi diş ağrısı nedeniyle gittiği diş hekiminde sağlığının bozulduğunu öğrenir. Diş etinde yaşanan sorunlar, diş çürüğü kadar yaygın görülen ve dişlerinizi kaybetmenize neden olan önemli sağlık problemlerindendir.

Sağlıklı Diş Kanamasının Nedenleri Nelerdir?

Diş eti kanaması genellikle gingivitis adı verilen diş eti iltihabı gibi hastalıklara bağlıdır. Kimi zaman dişlerinizi çok sert fırçalarla fırçalamak da diş eti kanamasına neden olabilir. Bunun yanı sıra diş ipinin yanlış kullanımı da diş eti kanamalarının başlıca nedenleri arasındadır.

Herhangi bir sebeple kan sulandırıcı ilaçlar kullanıyorsanız, bunlar da diş eti kanaması yapabilir. Gebelik döneminde hormonal değişiklikler nedeniyle ortaya çıkan diş eti iltihabı da kanamaya sebep olabilir. Bununla birlikte ağza tam oturmamış takma dişler ya da yanlış yapılmış ortodonti tedavileri de diş eti kanamalarını beraberinde getirebilmektedir.

Diyabet

Diş etlerinde yaşanan kanamalara zaman zaman kızarıklık, hassasiyet, şişlik ve ağız kokusu gibi sorunlar da eşlik edebilir. Bu sorunlar diyabetin habercisi olabilir. Bu tip sorunlar oluştuğunda vakit kaybetmeden diş hekiminize gitmeniz gerekir.

Diyabeti olanlar, diş eti enfeksiyonlarında yüksek risk grupları içerisinde yer alırlar. Diş etlerinde şişlik, kızarıklar ve dişler fırçalandığında yaşanan kanamalar bu hastalığa bağlı gelişebilir. Kan şekerinin yükselmesi durumunda da daha sık şekilde bu sorunlar yaşanabilir. Hatta kimi zaman bu durum diş kaybına dahi neden olabilir. Diş etlerinde iltihaplı bir hastalığın varlığı, diyabet hastalığı olanların genel durumunu da olumsuz olarak etkileyecektir.

Lösemi

Lösemi kanser türünde de diş eti kanaması yaşanabilir. Kan trombositleri vücudun kanamayı durdurmasını sağlar. Lösemi hastalığında ise kandaki trombosit sayısı düşecektir. Bu durum diş etleri dahil olmak üzere vücutta kanamalara sebep olabilir.

Trombosit Düşüklüğü

Trombosit düşüklüğü olarak bilinen trombositopeni, diş eti kanamasında rol oynayan sağlık sorunlarından biridir. Kanın pıhtılaşmasında etkili olan trombosit yetersizliği, kanamaların ortaya çıkmasına neden olacaktır. Bu hastalıkta vücudun farklı yerlerinde görülen kanamalar sıklıkla diş etlerinde de görülmektedir.

Kanama Bozukluğu

Von Willebrand Hastalığı ya da hemofili gibi hastalıklarda kan pıhtılaşması sorunu yaşandığı için diş eti kanamaları yaşanabilir. Diş etine yapılacak cerrahi bir müdahale ya da küçük bir kesikte dahi kanama yoğun bir şekilde yaşanabilmektedir.

C ve K Vitaminleri Eksikliği

C vitamini, dokuların büyümesi ve onarılmasında çok önemli bir rol oynar. Bunun yanı sıra yaraların iyileşmesi ve kemiklerin güçlenmesinde de önemli bir payı vardır. C vitaminin eksikliği ise bazı kişilerde diş etlerinin şişmesine ve diş eti kanamasına neden olabilir. C vitamininin aşırı derecede yetersiz olması durumunda ise iskorbüt hastalığı görüşür. Anemi ve zayıflığa neden olan bu hastalığın tipik belirtisi ise diş eti kanamasıdır.

Diş eti kanamasının yoğun biçimde yaşanmasının bir diğer önemli sebebi ise K vitamini eksikliğidir. Kanın pıhtılaşmasında rolü olan K vitaminin eksik olması durumunda diş eti kanamaları kaçınılmaz olabilir.

Eğer diş eti kanaması sorunu yaşıyorsanız ve bunun vitamin eksikliklerinden kaynaklığını düşünüyorsanız, C vitamini almak için turunçgiller, domates, patates, çilek ve brokoli gibi gıdaları diyetinize eklemeniz gerekir. K vitamini için ise maruz, ıspanak, soya fasulyesi ve zeytinyağı tüketebilirsiniz. Buna karşın bir diş eti kanamasıyla karşılaştığınızda bunun nedenine diş hekiminizin karar vermesi gerektiğini unutmamalısınız.

Diş Fırçalarken Diş Eti Kanaması

Diş fırçalarken ya da elma benzeri sert besinleri tüketirken diş eti kanaması meydana gelebilir. Buna karşın sağlıklı diş etlerine sahipseniz, diş fırçalama esnasında kanama görülmesi normal değildir. Dişlerinizi fırçalarken sürekli olarak kanama yaşanıyorsa bu diş eti iltihabına işarettir.

Diş etlerinin kırmızı ve şişkin olması da iltihaba işaret etmektedir. İltihaplar, diş köklerinde hassasiyete ve diş eti çekilmelerine neden olabilir. Böylesi durumlarda tedavi olmadığınızda diş kayıpları yaşayabilirsiniz.

Diğer Uzman Makaleleri
Tüm Uzman Yazılarımız
Tüm Uzman Yazılarımız