Diş eti Hastalıkları

Diş Eti Hastalıkları

Diş üzerinde ve aralarında biriken bakteri plakları uygun şekilde temizlenmezse bir süre sonra kalsifiye olarak diş taşına dönüşür. Bu temizlenmeyi daha da zorlaştırır. Zamanla daha derine doğru yayılan bakteri plağı diş etinde kızarıklık, şişlik ve kanama ile kendini gösteren iltihabi reaksiyona neden olur. Bu seviyedeki hastalığa gingivitis denir. Eğer hastalık ilerlemeye devam ederse önce diş etleri ardından da diş kökünü saran kemik dokusu eriyip çekilerek diş desteğini yitirir ve sallanarak düşer.

Bu seviyedeki hastalığa ise periodontitis denir. Sonuçta diş kaybına neden olan gingivitis ve periodontitis genelde yavaş ilerleyen sinsi bir hastalıktır. Fakat bazı durumlarda ANUG (akut nekrotizan ülseratif gingivitis) ve ANUP (akut nekrotizan ülseratif periodontitis) adı verilen şekillerde ani olarak gelişip hızla ilerleyebilir.

 

Diş Eti Hastalıklarından Korunmak için Neler Yapılmalıdır?

Öncelikle ideal bir ağız hijyeni sağlanmalı, hergün en az iki sefer dişler fırçalanmalı ve bir sefer de diş ipiyle arayüzler temizlenmelidir. Yetersiz ağız hijyeni, sigara, bazı sistemik hastalıklar ve tükrük salgısının karakteri gibi etmenlerden dolayı bazı kişilerde yoğun bir diş taşı birikimi olabilir. Bu diş taşları her altı ayda bir temizletilmelidir.

 

Diş Eti Hastalıklarının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Basit seviyedeki gingivitis için detertraj denilen diş taşı temizliği ve polisaj denilen lekelerin giderilmesi işlemi uygulanır. Ardından hastaya ağız hijyeni eğitimi verilerek her altı ayda bir kontrole gelmesi tembihlenir. Diş eti hastalığı ilerleyip diş etiyle diş arasında cepler oluşmaya başladıysa küretaj denilen derin diş taşı temizliği işlemi birkaç seansta gerçekleştirilir. Daha ileri vakalarda diş eti kaldırılarak kemik ve kök yüzeyleri temizlenir. Akut dişeti hastalıklarında da (ANUG ve ANUP) aynı işlemler antibiyotik tedavisiyle beraber yürütülür.

 

Diş Taşı Temizliği Zararlı ve Ağrılı Bir İşlem midir?

Detertraj denilen diş taşı temizliği ultrasonik uçlar ve el aletleriyle yapılmaktadır. Polisaj denilen lekelerin giderilmesi ise özel fırça ve patlarla yapılmaktadır. İşlem dikkatli ve doğru yapıldığında dişlere herhangi zararı yoktur. Fakat ideal olarak yapılmadığında diş yüzeylerinde çizikler meydana gelebilmekte ve bu da dişlerin daha sonra çok daha kolay lekelenmesiyle sonuçlanmaktadır. Diş taşı temizliği sırasında ve sonrasında dişlerde hassasiyet görülmesi normaldir. Bazı hastalarda işlem sırasında çok fazla hassasiyet ve ağrı olursa ilgili bölge uyuşturulabilir.

Derin Diş Taşı Temizliği (Küretaj) Nedir?

Diş eti çekilmesi ve iltihaplanması sonucu diş etinde derin cepler oluşmakta sonrasında bu ceplar yoğun bir şekilde diş taşlarıyla dolmaktadır. Derin yerdeki bu diş taşları temizlenmezse diş eti hastalığı ilerleyerek dişin desteği kalmamakta ve sallanarak kaybedilebilmektedir. Bu yüzden bu durumdaki diş taşları özel el aletleriye birkaç seans boyunca temizlenmektedir. Bu işlem sırasında ilgili bölge mutlaka uyuşturulmaktadır.

 

Flep Operasyonu Nedir?

Dişeti cepleri çok derin ve aşırı diş taşıyla doluysa dişetleri cerrahi operasyonla kaldırılıp diş kökleri diş taşlarından arındırılarak kök ve kemik düzeltmesi yapılır. Tedavi bitiminde dikiş atılarak sabitlenen dişetleri iyileşme için takip edilir.

 

Gingivektomi Nedir?

Bazı kişilerde diş etleri aşırı uzun olup ön bölgede gülüş estetiğini bozmaktadır. Bu duruma gummy smile adı verilir. Böyle hastalarda dişetleri cerrahi operasyonla uç kısımlarından kesilerek tekrar hizalanır ve konturlanır.